Kullanılan temanın SEO’ya etkileri pek çok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Bugün artık pek çok firmanın kendisine ait bir web sitesi var. Bu siteler bazen sadece kurumsal tanıtım amaçlıyken bazen de kendi ürünlerini internet üzerinde satmak isteyen kişilerin oluşturdukları web siteleri haline gelmektedir. Durum böyle olunca da kullanıcı deneyimini göz ardı etmek söz konusu olamayacak hale gelmiştir. Bu yüzden web site sahipleri SEO uyumlu temalar seçmeye özen göstermektedirler. Bu yazımızda temanın SEO’ya etkisi nelerdir beraber inceleyeceğiz.
Bir web sitesinin SEO açısından iyi olması için, üst sıralarda yer almasını sağlamak için kullanılan temaya dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü bir temanın SEO sıralamasına etkisi oldukça fazladır. Tema bir sitede yayınlanan içeriklerin nasıl görüntüleneceğinden, kullanıcıların sitede dolaşmasını belirlemeye kadar etkin bir rol oynar.
Temanın SEO’ya Etkileri Nasıl Olur ?
Bundan yıllar önce SEO’ya yeni başlayan birisi metinlerin içerisine bir iki adet anahtar kelime yerleştirerek SEO çalışmasını kolaylıkla gerçekleştiriyordu. İşini biraz ciddiye alan kişiler metin içi bağlantı vererek hemen sıralama alabilmekteydiler. Bugün ise geçmişten farklı olarak işleyen Google algoritmaları SEO’ya etki eden pek çok unsuru içinde bulunduruyor. Yani bugün sadece bir iki adet anahtar kelime yazarak, dış bağlantı linki vererek üst sıralarda yer almak mümkün değil. Zaten Google bu tip çalışmaların önüne geçmek için her geçen gün algoritmalarını geliştiriyor. Bugün artık SEO’nun tek başına bir etmenden gelmediğini herkes bilmektedir. SEO’ya etki eden faktörlerin arasında hiç şüphesiz ki kullanılan tema ve o temanın kodlama yapısı doğrudan SEO’ya etki etmektedir.
Temanın hızı, tasarımı ve şablonu iyi olmazsa eğer dilediğiniz kadar kaliteli içerik çıkartın yine de bir sonuç alınamayacaktır. Düzgün kodlama yapısına sahip temalar daha hızlı yükleneceği için Google tarafından olumlu şekilde değerlendirilecektir. Güzel bir tasarım ve güzel bir şablon ile de kullanıcı deneyimi açısından olumlu bir izlenim yaratacaktır.
Reklamların kullanım alanları ve içeriğin sıralanması, yerleştirilmesi hem kullanıcı deneyimi açısından hem de estetik görünüm açısından olumlu yansıyacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de site şablonunu tasarlarken kendi zevklerinizden daha çok kullanıcılarınızın beklentisine göre hareket etmelisiniz. Eğer ziyaret edilen sitenin tasarımı kullanıcılar tarafından beğenilirse ziyaretçi de olumlu bir izlenim bırakacaktır. Bu olumlu izlenim kullanıcın sitede geçirdiği zamanı arttıracak ve bu da kullanıcı deneyimine doğrudan yansıyacaktır.
Doğru Tema Nasıl Seçilir ?
Bir web sitesi kurdunuz ve doğal olarak bir tasarıma ihtiyacınız var, fakat bu tasarımı seçerken nelere dikkat edeceğinizi, doğru temayı nerden seçeceğinizi bilmiyorsunuz. Temanın SEO’ya Etkisi ni düşününce bu konunun es geçilemeyecek bir konu olduğu aşikar. Gelin doğru tema nasıl seçilir birlikte inceleyelim.
1- Sektörünüzle İlgili Temalar Seçin: Turizm,emlak,inşaat ya da farklı bir sektörde iş yapıyor olabilirsiniz. Hangi sektörde çalışıyorsanız çalışın o sektöre uygun temalar seçmelisiniz. Bunun için bir Google araması yapabilir ya da rakiplerinizin web sitelerini nasıl dizayn ettiklerine göz atmanız gerekecektir.
2- Yüksek Performanslı Temalar Seçin: Hızlı çalışan bir tema gerek SEO açısından gerekse Kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Eğer temanız yavaş açılan bir tema ise hemen çıkma oranı çok yüksek olacaktır bu da haliyle SEO skor tablonuza eksi puan yazdıracaktır. Temanızın hızını ölçmek için Google Page Speed aracını kullanabilirsiniz.
3- Mobil Uyumlu Olması : Mobil teknolojiler artık günümüzde vazgeçilmez bir hal almıştır. Öyle ki artık web ziyaretçilerin çoğunu artık mobil kullanıcılar oluşturmaktadır. Bu yüzden de web sitenizin mobil uyumlu olması bir opsiyon değil, gereklilik olmuştur. Temanızın mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Aracı’nı kullanabilirsiniz.
4- Sade ve Göze Hitap Eden Temalar : Seçilecek tema sade ve gözü yormayan cinsten bir tema olmalı. Maalesef ki karmaşık yapıya sahip tercih edilerek pek çok müşteri ya da kullanıcı kaybedilebiliyor.
Bir yanıt yazın