WordPress seçiminin asıl sebebi SEO dostu olmasıdır. Fakat wordpress ile kurulumu sağlanan siteler arama sonuçlarında ilk sıraya çıkacak anlamına gelmez. Sahip olduğunuz web sitenizin Seo için optimize edilmesi şarttır. WordPress size bunları gerçekleştirmeniz için imkan sunmaktadır.
Bu platform Seo’nun uygulamaların uyum sağlamaktadır. Bu sayede sıralama ve organik arama elde edebilme şansına sahip olabilirsiniz.
WordPress Nedir?
WordPress dünyanın en büyük sitelerine destek veren bir platformdur. Bu yüzden sizin beklentilerinizi karşılaması da olası bir durumdur. 2003 yılında bir blog platformu olarak ortaya çıkan bu sistem çok geçmeden e-ticaret çözümü yetkinliğine sahip olmuştur.
-Kullanışlı bir sisteme sahip olan bu platform için deneyimli olmanıza gerek yoktur. Yeni başlayanlar için de oldukça kullanışlıdır.
-Birçok farklı işlevselliğe sahip olduğu için sayısız tema ve eklentiyi kullanabilirsiniz.
-Sistemin arkasında bulunan topluluk oldukça aktiftir. Bu sayede sorun yaşadığınız takdirde destek almanız çok kolaydır.
WordPress SEO Nedir?
WordPress tek başına SEO stratejisi konusunda yeterli değildir. Sistem ne kadar çok olanağa sahip olsa da sizin de çaba göstermeniz gereklidir. İçerik yönetim sistemi tercihiniz de site taranması ve sayfaların dizine eklenmesi konusunda sorun yaşamadığınız sürece arama sonuçlarında sıralama yapma şansınız her zaman olacaktır. WordPress kullanıyor olmanız daha az çaba harcayacağınız anlamına da gelmez. Bu sistemle birlikte Seo taktiklerini uygulamanız sizin yararınıza olacaktır.
WordPress SEO Temelleri
WordPress için sitenizi nasıl optimize edeceği konusunda bilgi sahibi olmanız size fayda sağlayacaktır. Organik aramada yükselişini sağlayacak sistemin güvenilir olup olmadığından emin olmalısınız. Tüm bunlar için aşağıdaki bilgileri edinmelisiniz.
1)Güvenilir Hosting Sağlayıcısı Seçin
Siteniz için güvenilir bir hosting firması seçmeniz önemlidir. Sahip olduğunuz web sitesinin güvenlik, hız ve çalışma süresi konusunda destekleyici bir hosting firması olması gerekir. Bu şartları yerine getirdiğiniz takdirde siteniz kaliteli demektir.
2)Seo Uyumlu WordPress Teması Seçin
WordPress ilk kurulumu gerçekleştiğinde karşınıza ‘Twenty Twenty’ temasıyla karşılaşırsınız. Birçok farklı ücretsiz temayla değişim sağlayabilirsiniz Tercihe bağlı olarak farklı sitelerden ücretli bir şekilde yeni tema da edinebilirsiniz.
3) WordPress Seo Eklentisi Yükleyin
Web sitenizi optimize etmeden önce Seo eklentisi yüklemeniz gereklidir. Ücretsiz olmak üzere genel olarak bilinen birçok farklı eklenti bulunmaktadır. bunlar; All in One Seo Pack, Yoast Seo ve Rank Math.
WordPress’e eklenti kurma süreci ise şöyledir; panele giriş yaptıktan sonra sol üstte Eklentiler > Yeni Ekle adımlarını takip etmelisiniz. İlgili sayfaya geldikten sonra eklentiyi aratıp ‘Hemen Yükle’ kısmına tıklamanız yeterlidir. Daha sonra eklentiyi etkinleştirin.
4) Tercih Edilen Alan Adı Seçin
www veya www olmadan bir alan adı seçebilirsiniz. Seçtiğiniz alan adının Seo üzerinde bir etkisi yoktur. Ancak tek bir alan adınızın olması Google tarafından farklı URL’lerin algılanmamasını sağlar. İşlemin gerçekleşmesi için WordPress panelinde Ayarlar>Genel adımlarını takip ederek alan adınızı seçebilirsiniz. Ayrıca mutlaka alan adınızda bir SSL Sertifikası olmasına dikkat edin. Ücretsiz olarak Let’s Encrypt seçeneğini kullanabilirsiniz.
5) Site Görünürlüğünü Kontrol Edin
WordPress size sitenizin arama motorlarının sitenizi indexleyip indexlemeyeceğine dair bir seçenek sunar. Eğer bu seçeneği işaretlerseniz (Ayarlar -> Okuma Ayarları) siteniz Google tarafında indexlenmeyecektir ve bu da sizin hiç bir arama sorgusunda Google’da çıkmamanızı sağlayacaktır. O yüzden bu seçenek sitenizde aktif ise kapatmayı unutmayın.
6)Kalıcı Bağlantılarınızı Aktif Edin
WordPress URL yapılandırma kısmında size farklı seçenekler sunar. Sitenizi ilk kurduğunuz zaman varsayılan olarak şöyle bir URL yapısı vardır : siteadiniz.com/?p=123 tarzı bir URL yapısıyla karşılar bizi. Fakat bu tarz URL’ler SEO açısından dost URL’ler değildir. Bunun yerine Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar kısmından Yazı İsmi seçeneğini seçerek SEO Dostu bir URL yapısı oluşturabilirsiniz.
7)Search Console Ayarlamalarını Yapın
Search Console SEO açısından olmazsa olmaz araçlardan bir tanesidir. Öyle ki Search Console aracılığı ile sitemizin denetimini çok daha kolay bir şekilde yapabiliriz. Eğer sitenizi Search Console’a eklemediyseniz ve doğrulamadıysanız mutlaka yapmanız gerekmektedir.
Bunun bir kaç yolu vardır ama biz 2 yoldan bahsedeceğiz. Bunlardan birincisi HTML Etiketi ile doğrulama diğeri ise eklentiler yardımı ile doğrulama yöntemi.
Search Console’a girdiğiniz zaman size bir kaç adet doğrulama yöntemi sunacaktır. HTML doğrulama yöntemini seçerseniz size bir kod verecektir. Bu HTML kodunu sitenizde <head></head> etiketlerinin arasına yapıştırmanız gerekmektedir. Eğer bunu siz yapamazsanız site yöneticisine bu kodu iletip onun eklemesini isteyebilirsiniz. Daha sonra doğrula derseniz siteniz doğrulanacaktır.
İkinci yöntem ise SEO eklentisi ile doğrulama yöntemi. All in One SEO Pack Eklentisi için doğrulama yöntemi şu şekildedir: All in One SEO Pack -> Genel Ayarlar -> Web Yöneticisi Doğrulama yolunu takip edin daha sonra Google Search Console kutusuna az önceki HTML etiketini yapıştırın siteniz doğrulanacaktır.
Doğrulama işlemini tamamladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey site haritanızı Google’a bildirmek olmalıdır. Search Console’a girdikten sonra sol taraftaki menüde Site Haritaları bölümü olacaktır. Buraya genelde sitelerin site harita uzantısı olan /sitemap.xml ‘i eklemeniz gerekmektedir. Sizin site haritanız farklı uzantı ile olabilir. Farklı uzantıları da buraya eklemeniz gerekmektedir.
8)Sayfalarınız İçin Anahtar Kelime İçeren URL’ler Kullanın
WordPress URL’yi oluşturmak için sayfa başlığını kullanır. Bu durum bazen çok uzun URL’ler oluşturur. Yazınızın üst kısmında yer alan Kalıcı Bağlantı kısmından site adınızdan sonraki URL kısmını istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Bu vesile ile daha kısa ve SEO dostu URL’ler oluşturmak mümkün olacaktır.
9)Başlıkları Kullanın
SEO için başlık kullanımı en önemli faktörlerden birisidir. Yazılarınız içerisinde başlıklar kullanmanız hem kullanıcılar için hem de arama motolarları için yazının veya sayfanın ne ile ilgili olduğu hakkında fikir verir. Özellikle başlıklarda anahtar kelimelere yer vermeniz son derece öneme sahip bir konudur.
10) İç Linklemeye Özen Gösterin
Siteniz içinde farklı sayfalara linkler vermek hem kullanıcıların sitede daha uzun kalmasını sağlayacaktır hem de Google gözünde alaka düzeyini arttıracaktır. WordPress’te diğer sayfalara linkler vermek çok basittir. Yapmanız gereken tek şey bağlantı vermek istediğiniz metni seçip üst taraftaki araç çubuğundan link düğmesine tıklamak olacaktır.
11)Görselleri Optimize Edin
İçeriğinizde görsel ya da video gibi zengin medya öğeleri kullanmalısınız.Bu sayede kullanıcılar yazılarınızı sıkılmadan okuyabileceklerdir. Ama görsel eklerken de dikkat etmek gereken bazı etmenler vardır. Mesela SEO ilgili bir makale yazıyorsunuz makale içerisinde görsel kullandınız fakat bu görsele bir isim vermemiz gerekir. resim123 yerine “5-SEO-Araci” tarzı bir isim vermek hem kullanıcı açısından hem de Google açısından daha iyi bir sonuç oluşturacaktır. Aynı zamanda eklediğiniz görsellerin boyutlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çok yüksek boyutlu veya çok düşük kaliteli görseller eklememeye dikkat etmelisiniz. Eğer görsel boyutunuz çok yüksek boyutlarda ise bunu eklentiler yardımı ile küçültmelisiniz.
12)Cache Eklentisi Yükleyin
WordPress kendi başına güçlü bir altyapı sunsa da bazen kendimiz müdahaleler etmemiz gerekebiliyor. Sitede yapacağımız hız alanındaki iyileştirmeler SEO skorumuza artı puan yazdıracaktır.
WordPress sitenizi hızlandırmak için çok teknik detayları bilmenize gerek yok. WordPress için geliştirilen eklentilerden bir taneside cache eklentileridir. Cache ya da önebellekleme sitenizin dosyalarının sürekli olarak sunucu ya da hostinginizden değil de önbelleğinden çağırmasına olanak sağlar. Bu da hosting veya sunucunuzu yormayarak daha hızlı çalışmasını sağlar. WP Rocket,Wp Fastet Cache , W3 Total Cache gibi eklentiler ile sitenizin hızını biraz daha arttırabilirsiniz.
Bir yanıt yazın