Cloudflare bugün dünyaca ünlü firmaların kullandığı sistemlerden biri haline geldi. Content Delivery Network sistemi adı verilen bu sistem içeriğinizi farklı veri merkezlerinden kullanıcılarınıza sunmanızı sağlıyor. Peki, Cloudflare (CF) Adsense gelirini kötü etkiler mi? Hangi durumlarda ve ne tarz sitelerde bu sistem kullanılmalı?
Öncelikle Cloudflare’in çalışma prensibini çok iyi anlamanız gerekiyor. CF sitelerde hız faktörü için oldukça önemli bir etkenlerden biri. Uluslararası bir sitenin, hostinginin Amsterdam’da ya da New York’ta olduğunu düşündüğünüz zaman, Türkiye’den bu siteye giriş süresi oldukça uzun olacaktır. Ancak CF birçok ülkede sahip olduğu veri merkeziyle kullanıcıyı en yakın veri merkezinden siteye bağlıyor. Google’ın son güncellemelerinde site hızı oldukça önemli bir faktör oldu. Uluslararası siteler için ise CF oldukça önemli bir araç haline geldi.
Cloudflare’in Adsense Gelirine Yerel Sitelerde Etkisi
CF kullanan bir siteye Ağrı’dan girdiğiniz zaman, ilk önce tarayıcınızın algıladığı şey Cloudflare’in sistemi oluyor. CF’nin veri merkezi İstanbul’da olduğu için siteye İstanbul üzerinden bağlanmış oluyorsunuz ve IP’niz Ağrı’dan değil İstanbul’dan bağlanmış gibi gözüküyor. Tabi sistemde bulunan müthiş hızlandırıcı unsurlardan dolayı bunu farketmiyorsunuz bile. Şu anda CF’nin Türkiye’deki tek veri merkezi İstanbul’da…
Yani kısaca CF aşağıdaki şablonda çalışıyor:
Ziyaretçi Ağrı —-> Cloudflare İstanbul —> Website
Bu sebeptendir ki siteniz Türkçe olduğu için ve ziyaretçiniz Türk olduğu için Adsense geliriniz neredeyse hiç etkilenmiyor. Yani Cloudflare’in yerel sitelerde Adsense gelirine negatif bir etkisi bulunduğunu söyleyemeyiz.
Ancak yerel sitelerde de edindiğiniz CF paketine göre zararlı çıkabilirsiniz… Aşağıdaki “Yerli ve Yabancı Sitelerde Ücretsiz Cloudflare’a Dikkat” başlığını okumanızı öneririz.
Cloudflare’in Adsense Gelirli Uluslararası Sitelere Etkisi
Uluslararası siteler deyince akıllara ilk gelen şey tabi ki İngilizce siteler. İngilizce sitelerde yukarıda anlattığımız durumdan çok daha farklı profiller meydana gelebiliyor. Bunun nedeni ise yine IP değişikliğinden kaynaklanıyor ve bu da ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Burada Adsense olduğu gibi Adwords’ün de işleyişini bilmek lazım.
Adsense’den gelir kazanan kimseler, Adwords’te reklam veren firmaların sayesinde bu geliri elde ediyorlar. Adwords’te reklam veren firma coğrafik bir limitleme ile reklamlarını yayınlıyor. Mesela Fransa’da Paris’te yerel bir restaurant, sadece Fransa’da oturanlar için reklam veriyor.
İsviçre’den gelen bir kullanıcı tarayıcısından siteye girdiği zaman Fransa üzerinden siteye bağlanıyor. O zaman yukarıda verdiğimiz şablon şu şekilde oluyor.
Ziyaretçi İsviçre —-> Cloudflare Fransa —> Website
Şimdi bu ziyaretçimiz Fransa’daki bu restaurant’ın reklamına tıklıyor veya ilgisini hiç çekmediğinden sayfadan çıkıyor. Çünkü reklamın Paris’teki bir restauranttan olduğunu görüyor. Gelişen bu iki senaryoda sonuç şu oluyor:
- Kullanıcı coğrafya limiti olan bir reklama tıkladığı için minimum düzeyde reklam geliri elde ediyorsunuz.
- İsviçre ile alakalı bir reklama tıklama potansiyeli olan ziyaretçiyi kaybediyorsunuz.
Yerli ve Yabancı Sitelerde Ücretsiz Cloudflare’a Dikkat
Cloudflare maalesef sanıldığı gibi ücretsiz paketlerinde, Adsense için çok da iyi bir profil çizmiyor. Çünkü paketinizin türüne göre size yukarıda söylediğimiz veri merkezlerine sağlıyor. Ücretsiz bir cloudflare edindiğiniz zaman kullanıcılarınız Türkiye üzerinden değil, Almanya üzerinden sizi ziyaret etmeye başlıyorlar. En son yaptığımız testlere göre Cloudflare ücretsiz hesaplara Frankfurt üzerinden erişimi sağlıyor.
Yabancı sitelerde de durum şu an farksız. Yani kullanıcınız sitenize Yeni Zelanda’dan girdiği zaman Avustralya üzerinden bağlanıyor. Paketinizi yükselttikçe veri merkezi sayısı da artıyor.
Cloudflare Gelirinizi Aynı Zamanda Yükseltebilir De…
Yukarıda belirttiğimiz gibi. Hız artık bir sıralama sinyali (ranking signal)… Yani hızınız ne kadar iyiyse sitenizi o kadar geliştirmiş olacaksınız. Tabi bu yüzlerce faktörden sadece biri… Sıralama sinyalinin sadece hızdan ibaret olmadığını unutmayın. Ama site hızınız dolayısıyla siteniz çıkış yaşayamamışsa ve özellikle sitenizin hızı 3G’de 8 saniyenin yukarısındaysa, Cloudflare hız faktörleriyle size bir ivme kazandırabilir ve ziyaretçinin artması dolayısıyla gelirinizi artırmanıza sebep olabilir.
Cloudflare kullanmadan önce kesinlikle site profilinizin nasıl olduğunu iyice araştırmalısınız. Eğer bu konuda kararsız kaldıysanız ücretsiz WhatsApp destek hattımızı kullanabilirsiniz: 05050199074
Burhan Sönmez
Comments (2)
Evet, cloudflare ücretsiz kullanıyordum. Sitemde hep Almanca reklamlar çıkıyordu. Reklam tıklamaları çok düşüktü. Cloudflare’yi kaldırınca trafik de hızla arttı. Güvenlik sorunları olmadıkça adsense olan sitede kullanılmamalı.
Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.