Site haritası nasıl oluşturulur sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir sorudur. Eğer söz konusu Seo ise birçok farklı yöntemden bahsedebiliriz. Organik trafik artışı istediğimiz takdirde site içi çalışmalara yer vermeli ve bu çalışmalara özen göstermeliyiz. Bu durumda site haritası sayesinde ki arama motorlarında web sitenizin doğru algılanmasını sağlar.
Site Haritası Nedir?
Site haritasının asıl işlevi web sitesinde ki sayfalar arasında ilişkiyi temsil eder. Bu yüzden site haritası Seo’nun temellerini oluşturmaktadır. Google için konuşacak olursak tarama botu olarak isimlendirdiğimiz yazılımlardan yararlanarak web sitenizi algılamaktadır.Googlebotlar her sayfayı inceler. İncedikleri sayfalarda ki her bağlantıyı kaydederler. Google, ziyaretçiler bir arama yaptığında daha önce algıladıkları bu verileri bir liste haline getirerek arama sonuç sayfası oluştururlar. Bu doğrultu da site haritasına gösterdiğiniz özen Google tarafından doğru algılanmanızı sağlar.
Site Haritası Kullanmak Avantajlı Mıdır?
Site haritası kullanmanız teknik açıdan şart değildir. Şöyle ki siz bir site haritası kullanmasanız da google tarama botları siteniz de ki bağlantıları belleğine kaydedecektir. Ancak sitede ki tüm bağlantıları algılayacağı garantisini size vermez. Bu durumda site haritasının önemli iki görevi bulunmaktadır.
-Site haritası sayfanızda ki tüm sayfaları listeler. Böylece web sitenizdeki sayfaların hepsini algılar.
-Site haritası web sitenizin sayfaları arasında ki geçişi sıralı bir şekilde düzenler ve belleğine kaydeder. Googlebotlar tarafından kolayca kaydedilmeyi sağlar.
Bu yüzden site haritası kullanmak organik arama sonuçlarında daha kolay sıralama elde etmenizi sağlar.
Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
Genel olarak bilinen birkaç farklı yöntem mevcuttur. Şimdi onlardan bahsedelim.
-İlk yöntem olarak manuel bir şekilde site haritası oluşturabilirsiniz.
-İkinci yöntem ise CMS servisini kullanmaktır. En çok bilinen CMS WordPress olsa da birçok farklı sistemden de karşılayabiliriz.
-Bir diğer yöntem de çevrimiçi site haritası oluşturma sistemidir. Herhangi bir platforma bağlı olmadıklarından ideal bir seçenek olarak kabul edilirler.
Site Haritası Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
-Sitemap dosyalarının 50.000’den fazla URL içermemesi gerekmektedir.
-Bununla birlikte sitemap dosyasının boyutu 50 MB olmalıdır.
-URL adreslerinin hata kodu vermediğinden emin olmalısınız. Diğer türlü tarama bütçenizi yok yere meşgul edecek sayfaların taranması kesinleşir.
-Siteniz birden farklı dili içinde barındırıyorsa her biri için URL kullanmanız gerekecektir.
-URL adresi türkçe karakter barındırmadığından bu karakterleri site haritasında bulundurmalısınız.
Bir yanıt yazın